Fényszóró projektor méretek

Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy szeretett autónk fényszórói – finoman szólva – nem éppen a legjobb látási feltételeket biztosítják éjszaka. Erről olvashattatok olvashattatok korábban, sőt volt már házilagos javítási kísérletről is cikk. Lenne lehetőség újrafoncsoroztatni a projektor vetítő ernyőjét, több cég is foglalkozik ezzel. Általában az árképzés a foncsorozandó alkatrész méretétől függ. Ez a cikk a fényszóró méreteiről szól. Hasznos lehet akkor is, ha valaki a projektorok cseréjében gondolkodik.

Cikkünkben a tompított fényszóró és a ködfényszóró kerül terítékre. Megismerhetitek méreteiket, képekkel együtt, kevés kommentárral. A mérések nem laborműszerrel történtek, ezért az esetleges eltérésekért nem vállalok felelősséget, csupán tájékoztató jelleggel közlöm az adatokat.

Helyük a lámpatestben

Mindenekelőtt szeretném megmutatni, hogy néz ki a lámpatest a projektorokkal és azok nélkül.

Kívülről mindkét projektor lencsét 1-1 krómozott burkolat fedi, ezek kipattinthatók a fekete burkolatból.

A lámpatest búra nélkül. A ködfényszóró helyén ebben a példányban vaklemez van. Vagyis volt.
Tompított projektor a helyén. Vaklemez a ködfényszóró helyett. A gyári ködfényszóró beépítésről is volt már cikk.

A tompított fényszórót alul 2 db csavar rögzíti, felül egy fémklipsz szorítja le a projektor 6 mm vastagságú peremét. A ködfényszórót felül 2 db, alul-oldalt 1 db csavar tartja a helyén. Mindkét projektor helye ovális lyuk. A tompított helyének átmérői: 77/88 mm, a ködlámpáé: 60/67 mm. Ezeknél nagyobb projektorház nem fér be.

Fontos paraméter az is, hogy milyen mélységű lehet a projektorház. Későbbi képeken lesz adat ehhez, de itt is leírom a biztonság kedvéért. Tompított esetében a rögzítő perem és a külső krómburkolat között 42 mm van, ködfényszórónál ez a méret 30 mm.

Pirossal bekarikázva a tompított fényszóró felső rögzítője. Alul egy műanyag távtartó látható, ez is fontos alkatrésze ennek az egységnek.

A tompított fényszóró projektor

Érdemes megemlíteni, hogy nem csak ez a kialakítás létezik. A projektorház többféle megoldással is készült, azonban a főbb méreteik megegyeznek.

A tompított fényszóró fontosabb méretei 1.
A tompított fényszóró fontosabb méretei 2. A lencse kiszerelt állapotban mérhető legnagyobb átmérője látható a képen (2.5″), a házba szerelve egy kicsit kisebb.

Lássuk, hogy néz ki szétszedve! Viszonylag egyszerűen szétszedhető, a fenti képen pirossal bekarikázott 4 db fémklipsz fogja össze a projektorházat és foncsort, közöttük található az a lemez, ami a vetítési képet tompítja. A projektor fizikai tulajdonságai miatt (a vetített képet megfordítja) a lemez “fejjel lefelé” van beépítve, erre összeszereléskor érdemes figyelni.

Tompított projektorház, terelőlemezzel.
A foncsor a terelőlemezzel. Csak egy lemez van, a kép kedvéért átraktam.

Lássuk a projektorház méreteit:

A 4 db kisebb furat az összeillesztés miatt van, ide ülnek be a rögzítőklipszek. A projektor felfogatás szempontjából nem lényeges a méretük.
Az előző képen már szerepeltek ezek a méretek, de így néz ki szemből a projektor.
A lekerekítés miatt hozzávetőleges méret.

Az alábbi képen látható egy másfajta, lemezből készült projektorház, illetve a tompított fényszóró teljesen szétszedett állapotban.

Az oldal visszatérő látogatóinak a “Fényszóró helyett gyertyaláng” cikkből ismerős lehet a kép.

A tompított fényszóró fejezet végéhez értünk, mielőtt folytatnám a ködfényszóróval, álljon itt egy elrettentő kép egy kellemetlenül megégett H7 foglalattal szerelt foncsorról. Nem csoda, hogy nem világítja meg a sötét úttestet.

Nem sok tükröződő felület maradt rajta.

Ködfényszóró projektor és méretei

Néhány, a rögzítéshez és a külső méretek szempontjából fontosabb méret látható a képen.

A ködfényszóró is szétszedhető, a lenti képen bekarikázott klipszek fogják össze a projektorház két felét.

Végül szemből nézve láthatók a felfogatási pontok méretei és a külső méretek, átmérő.

A gyári ködfényszóró utólagos beépítéséről – ahogy a cikk elején is említettem – már olvashattatok a korábbi cikkben.

Ezzel végére is értünk a méretekről szóló cikknek, remélem hasznosnak találjátok. Ha bármilyen észrevételetek, kérdésetek van, a Puntonium facebook oldalán írjátok meg hozzászólásban!

Facebook Hozzászólások