Fényszóró helyett gyertyaláng

Frissítve: 2018.09.25.

Sok mindent lehet szeretni a Puntoban, de egy dologban egyetérthetünk, mégpedig abban, hogy a fényszóró, elsősorban a tompított elég gyatra. Sokszor tényleg az az érzése az embernek, hogy csak egy gyertyaláng pislákol. Valamit valamiért, ugye, és a szép pofikáért feláldoztuk a fényt. No de nem kell(ene) ennek így lennie.

Lássuk, mi az oka ennek a rossz világításnak!

Mivel szinte mindenkinél bemattult már a lámpabúra, így jogos az ötlet, hogy emiatt gyenge a fény. Bizonyos fokig igaz, de nem ez a fő bűnös. Azért ne hagyjuk matton, polírozzuk vagy políroztassuk fel, de csak ha érdemes.

Nézzük tovább! Régi az izzó? Egy idő után sajnos öregszenek, veszítenek a fényerejükből, megfeketednek. Érdemes kicserélni. De mégsem ez a fő baj!

A valódi okot a lámpán belül kell keressük. Projektoros tompított fényszóróinkban is van ugyanis projektor, ennek a tükre “kopik el”, bemattul, a hőtől lepattogzik, vagy csak ráül a por. A lencse se lesz tisztább az idő múlásával. Itt láthattok egy képet egy Punto projektor foncsoráról. Remélem látszik, mennyire matt alul a felület, plusz van pár fekete pötty is, ott hiányzik már a tükröződő bevonat.

Ha ez rossz, csak a komplett csere, felújítás vagy a projektor csere segít. Ezekről egy későbbi bejegyzésben lesz szó.

Állítólag alufóliával meghekkelhető a foncsor. Csak erős idegzetűeknek! 🙂

Fényszóró foncsor javítás házilag

Csere esetén a H1 izzóval szerelt változatot keressük a boltban, a kisebb hőterhelés miatt jobban bírják, mint a H7 változatok, és a fényerő is jobb, bár ez valószínűleg észrevehetetlen.

Így néz ki a tompított fényszóró projektor kiszerelve, foncsor nélkül:

Teljesen szétszerelve ezekből az alkatrészekből áll. Bal oldalon a lencse, jobbra fent a foncsor, jobbra lent a tompított terelőlemez.

Facebook Hozzászólások