Gyári fejegység feljavítása (USB, AUX)

Frissítve: 2018.02.11.

Sokan használjuk a gyári rádiót, így szép az autó beltere. Normál használatra – szerintem – meg is felel, amíg tönkre nem megy, szépen is szól ( 🙂 ). Viszont egy (kettő) nagy hiányossága van: nem tud mp3-at (illetve nem lehet külső zenelejátszót rácsatlakoztatni).

fiat punto kazettás.jpg

Szerencsére ezen valamelyest lehet segíteni, ha valaki ragaszkodik a gyári fejegységhez, és nem szeretne csillogó-villogó más fajta fejegységet beszerelni, a (kissé csúnyácska) beépítő kerettel.

A (majdnem) megoldás: CD-tár.

fiat punto cdc.jpg

Ugyanis a gyári fejegységhez, még a legegyszerűbb, és ezáltal leginkább elterjedt kazettás változathoz is lehet csatlakoztatni CD-tárat. Van is olyan változat, amiben gyárilag van egy 5 cd-s tár (jellemzően a Sporting, Sound, HGT illetve egyes HLX változatok). A CD-tár se rossz, de manapság nem használ már szinte senki CD-t sem.

Szerencsére kitaláltak erre egy okos megoldást, egy kis kütyü helyettesíti a CD-tárat, ami USB-ről, SD-kártyáról tud MP3 formátumú zenét lejátszani. Ennek segítségével már egész használhatóvá válhat a kissé idejét múlt, de még jól működő gyári rádiónk.

Több gyártótól is elérhető ilyen megoldás, ezek közül néhány látható az alábbi képeken:

Yatour-Digital-Music-Car-Audio-USB-Stereo-Adapter-MP3-AUX-Bluetooth-for-Blaupunkt-Rover-25-45.jpg_640x640.jpg (640×549)

New-USB-SD-AUX-Car-MP3-Music-Player-Adapters-CD-Machine-Change-for-Fiat-Alfa-Romeo.jpg (800×800)

A Yatour az “eredeti”, drágább, míg a második képen egy kínai koppintás látható. Vállalkozó kedvűként én az utóbbit választottam, lesz, ami lesz alapon.

Beépítése, a rádióhoz csatlakoztatása egyszerű, mint a pofon. Miután kiszereltük a rádiót a helyéről, csak csatlakoztatni kell a kék csatlakozót a rádió hátulján a megfelelő helyre, ha szerencsénk van, akkor van egy kék vagdugó már a zöld és a sárga csatlakozókkal sorolva, ennek a helyére kell az újat csatlakoztatni.

Kapcsolódó kép

Ezután egy pendrive-ra vagy SD kártyára kell másolnunk a zenéinket, de nem akárhogy, hanem egy-egy mappába, elvileg bármilyen nevű mappa lehet, én stílusosan CD01, CD02, stb.-nek neveztem el, és ezekbe másoltam a zenéket. Ez a változat a felmásolás sorrendje szerint rendezi a számokat, így érdemes ügyelni rá, mert az autóban már nincs lehetőség változtatni, így fogja lejátszani egymás után a dalokat. Elméletileg 99 mappa lehet, mappánként 99 fájl. Ez sajnos csak elmélet, ahogy mindjárt látni is fogjátok.

Először az eredeti 2-es Punto kazettás rádióval próbáltam ki, ezzel már egy ideje használtam a gyári CD-tárat is. A Source gomb megnyomása után átvált a CD-tárra, ezután nagyjából használható, de sajnos – mint később kiderült, a fejegység korlátai miatt – csak korlátozottan használható. A hangminőség – szerintem – jó, persze a vájtfülűek és hangnyomás bajnokok biztosan vitatkoznának, de átlagos használatra megfelelő. A gond inkább az, hogy a gyári rádió csak 5 CD-t tud kezelni, és egy CD-n is csak kb. 50 számot hajlandó felismerni. Viszont ezek között tudunk a gyári rádió gombjaival váltani, lapozni a számok között, CD-t (mappát) váltani, stb. Az MP3 tag-eket, fájl-neveket nem írja ki, arra ne számítsunk, helyette a CD, és azon belül a szám sorszámát jelzi ki.
A másik gond, hogy AUX üzemmódban nem csinál semmit, illetve a fejegység “LOADING” üzenettel csendben várakozik. Egyébként AUX módba úgy lehetne váltani, ha eltávolítjuk az USB-t, SD-kártyát.

Később fejegységet cseréltem, a 2B CD-s, MP3-as fejegysége került az autóba, és kiderült, hogy nem az emulátorral van a gond.

Ugyanis ez a fejegység már sokkal jobban kezeli a CD-tárat (emulátort), 5-nél több mappa is lehet. Konkrétan ez már 9 lemezt támogat. További jó hír, hogy az AUX is működik ennél a változatnál.


Kazettásoknak egy lehetőség még a kazetta adapter használata. Ezt ugyan személyesen nem próbáltam, de mások beszámolói alapján ez is működik. Ebből is többféle változat létezik, a legegyszerűbb, ami csak egy AUX csatlakozót biztosít, kevsébé esztétikus a lógó kábel miatt, de használható.

Car Cassette Tape Adapter Cassette Mp3 Player Converter for Car Phone Pod AUX Cable Mp3 CD Player 3.5mm Jack Plug High Quality

Ennél egy fokkal komolyabb a beépített MP3 lejátszós változat, távirányítóval. Hátránya, hogy tölteni kell, ugyanakkor önálló lejátszóként is használható változatok is vannak, fülhallgató csatlakoztatható.

Portable Vintage Car Cassette SD MMC MP3 Tape Player Adapter Kit With Remote Control Instruction Stereo Audio Cassette Player

A leginkább modernnek mondható, legsokoldalúbb változatok bluetooth kapcsolaton keresztül tudnak zenét lejátszani pl. okostelefonról, akár kihangosítóként is működhetnek.

Newest Wireless iTape CSR Bluetooth V4.0 + EDR Stereo Audio Cassette Player Receiver Adapter can work while charging  for Car


Természetesen egy kis házi barkácsolással tovább növelhető az esztétikum, hiszen a CD-tár emulátort is be kell építeni valahova, a kazettából is lóghatnak ki vezetékek, stb. Egy orosz Puntos kolléga a kazettás rádióba építette be az emulátort, melyet az alábbi képeken láthattok.

Forrás: www.drive2.ru/l/4062246863888679702/%5B/caption%5D

Facebook Hozzászólások

3 hozzászólás

  1. Üdv. ! Azt szeretném megtudni hogy a kazettás fejegység és a cd-s között van e méretbeli különbség,azaz csereszabatos-e ?
    -Tamás-

    1. Természetesen, csereszabatos, az előlaptól eltekintve normál 1 DIN mindegyik gyári fejegység.

Leave a Reply