Hogyan keressünk alkatrészt?

Frissítve: 2019.02.13.

Alkatrész keresés közben előfordulhat, hogy valamiből több fajta is létezik az áruházakban, de nem egyértelmű, hogy melyik jó a mi autónkhoz. Ilyenkor jön jól a Fiat ePER adatbázis, amiben rákereshetünk konkrétan az autónk alvázszámával az egyes alkatrészekre. Gyári FIAT számot fogunk ugyan kapni, de a legtöbb webáruház a gyári számokra is enged keresni, ezzel megkönnyítve az alkatrész kiválasztását.

FIAT ePER

Az interneten több helyen is találhatunk ePER példányokat:

  • eper.parts.fiat.com – ez az eredeti FIAT ePER, csak jogosultsággal léphetnénk be, ezért csak tájékoztató jelleggel szerepel a listán.
  • eper.fiatforum.com – egy elég régi, 2004-es változat fut rajta, nem is igazán használható, az alvázszám alapján történő keresés sem működik.
  • www.pekidi.com – használható ePER, a jobb oldali menüben több változat is elérhető. Hátránya, hogy csak popup blokkolóval érdemes használni a sok felugró ablakos reklám miatt.
  • eper.pekidi.com – mint az előző, egy második ePER szerver, hogy elérhető legyen akkor is, ha túlterhelt az első.
  • eper.fiatklubpolska.pl – azon kívül, hogy lengyelül van, eléggé leterhelt, általában nem lehet használni, de amúgy jó lenne (ha tudunk lengyelül, mert a nyelv nem választható).
  • eper.jacekowski.org – egész jó változat, 2014-es adatbázissal dolgozik. Olasz nyelvvel indul, de átállítható angolra a jobb felső “Lingua” menüből.

Én eddig a www.pekidi.com címen található verziót szoktam használni, annak ellenére, hogy rengeteg kéretlen popup ablakot dobál fel, ha nem vigyázunk. Viszont úgy találtam, hogy az eper.jacekowski.org használhatóbb, ezért inkább ezt javaslom.
!!VIGYÁZAT! A PEKIDI.COM-ON TALÁLHATÓ ePER-T CSAK POPUP-BLOCKERREL EGYÜTT HASZNÁLJUK! HA NINCS A BÖNGÉSZŐNKBEN ILYEN, TELEPÍTSÜNK HASZNÁLAT ELŐTT EGYET, PL. FIREFOX-HOZ uBlock Origin NEVŰ KIEGÉSZÍTŐT!!!

Ha működik a Popup-Blocker a böngészőnkben, akkor nyissuk meg a fenti linket. Mindegyik ePER-re jellemző, hogy csak korlátozott felhasználót tud egyszerre kiszolgálni, ha elértük a limitet, akkor egy figyelmeztető üzenetet kapunk. Ez azért lehet bosszantó, mert az alkatrész keresése közben is előfordul, hogy bedobja, ilyenkor újra kell kezdenünk a keresést, bár megpróbálkozhatunk az oldal frissítésével, de úgy tapasztaltam, hogy ez nem használ. Ehhez hasonló üzenetet kapunk:

Ha megjelenik, az OK-ra kattintsunk, amíg be nem enged.

A kezdőlapon található egy kereső, ide írjuk be autónk alvázszámát és kattintsunk a mellette található nyílra:

ePER1.jpg

A felugró ablakban megtekinthetjük autónk eredeti felszereltségi szintjét, pontos gyártási idejét (mely biztosan eltér a forgalmiban szereplő üzembe helyezési dátumtól), motorszámát, stb. Kattintsunk a Next gombra.

ePER2.jpg

A következő ábrán válasszuk ki a képen sárgával jelölt helyen az óracsoportot.

ePER3.jpg

Ezután újra ki kell választanunk, szintén a sárga négyzettel jelölt helyen:

ePER4.jpg

Válasszuk a “Show all subcategory’s drawings” lehetőséget.

ePER5.jpg

Ezután megjelenik az autónkhoz használható összes óracsoport Fiat típusszáma, ilyen bontott óracsoportot kell keresnünk. Ha bármelyiknél a Compat. oszlopban található szövegre visszük az egeret, megjelenik a felszereltségi szint, melyhez tartozik az adott óracsoport (vagy bármely más alkatrész). A példában egy HLX felszereltségű, 1.8 16V, Euro3-as motorral rendelkező Punto-hoz kerestünk óracsoportot.

ePER6.jpg

Csak azok az alkatrészek jöhetnek számításba, amelyek nincsenek kihúzva vagy kiszürkítve, ugyanis a kihúzottak nem az autónkhoz valók, nem lehet illeszteni az autóhoz.

A Code oszlopban található a gyári szám, ez alapján már tudunk keresni a kedvenc alkatrész webáruházunkban, vagy a google (illetve más tetszőleges) keresőben.

Facebook Hozzászólások

Ha tetszett a cikk, segítségedre volt, esetleg spóroltál, vagy éppen kerestél az itt szerzett ismeretekkel némi pénzt, kérlek lehetőségeid szerint támogasd a blogot, hogy továbbra is új, hasznos információkat találhass itt.
Köszönöm a támogatást!

Hozzászólás