Hogyan keressünk alkatrészt?

Frissítve: 2019.12.28.

Alkatrész keresés közben előfordulhat, hogy valamiből több fajta is létezik az áruházakban, de nem egyértelmű, hogy melyik jó a mi autónkhoz. Ilyenkor jön jól a Fiat ePER adatbázis, amiben rákereshetünk konkrétan az autónk alvázszámával az egyes alkatrészekre. Gyári FIAT számot fogunk ugyan kapni, de a legtöbb webáruház a gyári számokra is enged keresni, ezzel megkönnyítve az alkatrész kiválasztását.

FIAT ePER

Az interneten több helyen is találhatunk ePER példányokat:

  • eper.parts.fiat.com – ez az eredeti FIAT ePER, csak jogosultsággal léphetnénk be, ezért csak tájékoztató jelleggel szerepel a listán.
  • eper.fiatforum.com – egy elég régi, 2004-es változat fut rajta, nem is igazán használható, az alvázszám alapján történő keresés sem működik.
  • www.pekidi.com – használható ePER, a jobb oldali menüben több változat is elérhető. Hátránya, hogy csak popup blokkolóval érdemes használni a sok felugró ablakos reklám miatt.
  • eper.pekidi.com – mint az előző, egy második ePER szerver, hogy elérhető legyen akkor is, ha túlterhelt az első.
  • eper.fiatklubpolska.pl – azon kívül, hogy lengyelül van, eléggé leterhelt, általában nem lehet használni, de amúgy jó lenne (ha tudunk lengyelül, mert a nyelv nem választható).
  • eper.jacekowski.org – egész jó változat volt, 2014-es adatbázissal dolgozott, de sajnos már nem működik. Olasz nyelvvel indul, de átállítható angolra a jobb felső “Lingua” menüből.

Én a www.pekidi.com címen található verziót szoktam használni, annak ellenére, hogy rengeteg kéretlen popup ablakot dobál fel, ha nem vigyázunk. Viszont úgy találtam, hogy az eper.jacekowski.org használhatóbb volt, de sajnos már nem elérhető.
!!VIGYÁZAT! A PEKIDI.COM-ON TALÁLHATÓ ePER-T CSAK POPUP-BLOCKERREL EGYÜTT HASZNÁLJUK! HA NINCS A BÖNGÉSZŐNKBEN ILYEN, TELEPÍTSÜNK HASZNÁLAT ELŐTT EGYET, PL. FIREFOX-HOZ uBlock Origin NEVŰ KIEGÉSZÍTŐT!!!

Ha működik a Popup-Blocker a böngészőnkben, akkor nyissuk meg a fenti linket. Mindegyik ePER-re jellemző, hogy csak korlátozott felhasználót tud egyszerre kiszolgálni, ha elértük a limitet, akkor egy figyelmeztető üzenetet kapunk. Ez azért lehet bosszantó, mert az alkatrész keresése közben is előfordul, hogy bedobja, ilyenkor újra kell kezdenünk a keresést, bár megpróbálkozhatunk az oldal frissítésével, de úgy tapasztaltam, hogy ez nem használ. Ehhez hasonló üzenetet kapunk:

Ha megjelenik, az OK-ra kattintsunk, amíg be nem enged.

A kezdőlapon található egy kereső, ide írjuk be autónk alvázszámát és kattintsunk a mellette található nyílra:

ePER1.jpg

A felugró ablakban megtekinthetjük autónk eredeti felszereltségi szintjét, pontos gyártási idejét (mely biztosan eltér a forgalmiban szereplő üzembe helyezési dátumtól), motorszámát, stb. Kattintsunk a Next gombra.

ePER2.jpg

A következő ábrán válasszuk ki a képen sárgával jelölt helyen az óracsoportot.

ePER3.jpg

Ezután újra ki kell választanunk, szintén a sárga négyzettel jelölt helyen:

ePER4.jpg

Válasszuk a “Show all subcategory’s drawings” lehetőséget.

ePER5.jpg

Ezután megjelenik az autónkhoz használható összes óracsoport Fiat típusszáma, ilyen bontott óracsoportot kell keresnünk. Ha bármelyiknél a Compat. oszlopban található szövegre visszük az egeret, megjelenik a felszereltségi szint, melyhez tartozik az adott óracsoport (vagy bármely más alkatrész). A példában egy HLX felszereltségű, 1.8 16V, Euro3-as motorral rendelkező Punto-hoz kerestünk óracsoportot.

ePER6.jpg

Csak azok az alkatrészek jöhetnek számításba, amelyek nincsenek kihúzva vagy kiszürkítve, ugyanis a kihúzottak nem az autónkhoz valók, nem lehet illeszteni az autóhoz.

A Code oszlopban található a gyári szám, ez alapján már tudunk keresni a kedvenc alkatrész webáruházunkban, vagy a google (illetve más tetszőleges) keresőben.

Facebook Hozzászólások

Leave a Reply